Kuchnia

Przetwory

Sałatka z cukinii ziołowa



Składniki:
4 duże cukinie (2kg)
cebula (1kg)
zioła prowansalskie
przyprawy (pieprz czarny mielony, czerwona papryka)

Zalewa:
1 szklanka octu (0,25l)
4 szklanki wody (1l)
1 szklanka cukru (200g)
2 łyżki soli




Przygotowanie:
Cukinię wydrążamy z pestek, jeśli jest to młoda cukinia, to możemy zostawić skórkę, jeśli stara to lepiej ją usunąć, bo będzie zbyt twarda. Cukinię kroimy w kostkę, cebulę w półplasterki.

Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól, pieprz, czerwoną paprykę i dowolne przyprawy. Gotujemy ciągle mieszając łyżką i doprowadzamy do wrzenia.

Następnie wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy aż do następnego zagotowania się zalewy – wtedy zdejmujemy z gazu, wsypujemy całe opakowanie ziół prowansalskich i mieszamy. Gorącą sałatkę wkładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Przykrywamy kocem i zostawiamy na dobę. Zaletą tej sałatki jest to, że nie trzeba pasteryzować!





Autor: Magda o 00:41
Wyślij pocztą e-mail
Wrzuć na bloga
Udostępnij w usłudze Twitter
Udostępnij w usłudze Facebook
Udostępnij w serwisie Pinterest
Unlike
10 komentarzy:

dzasta15552 sierpnia 2012 14:31
Brzmi ciekawie i zachęcająco. Chyba zrobię taką sałatkę. A tak na marginesie pytając ile beda miec kalorii 2 łyżki takiej sałatki?

Odpowiedz
Odpowiedzi

Magda2 sierpnia 2012 22:27
2 łyżki? nie mam pojęcia, mały słoiczek dżemowy ma 40kcal, więc 2 łyżki może z 10kcal?

Odpowiedz

dzasta15555 sierpnia 2012 16:13
czy jest to sałatka na zimę ? Pytam poniewaz jest bez pasteryzacji i nie wiem czy moze lezec dlugo...

Odpowiedz
Odpowiedzi

Magda5 sierpnia 2012 23:33
Jak się gorącą sałatkę wpakuje w słoiki, zakręci i odstawi to pokrywki są później zassane, czyli efekt taki sam jak pasteryzacja. U mnie stały nawet 2 lata i nic im nie było.

Odpowiedz

Anonimowy11 sierpnia 2012 12:26
ile trzeba dac tego pieprzu i papryki i ile wyjdzie słoiczków?

Odpowiedz
Odpowiedzi

Magda11 sierpnia 2012 21:28
Na największy garnek dałam dwie płaskie łyżeczki pieprzu i 2 łyżki słodkiej papryki, do tego 1 opakowanie ziół. Z tego właśnie się doliczyłam (a może jakieś słoiki się schowały za innymi) to mam ok. 15 słoików wielkości po małym majonezie czy po dżemie. Jakoś tak będzie.

Odpowiedz

dzasta155512 sierpnia 2012 16:52
Sałatka pyszna. Zrobiłam ją właśnie wczoraj i dzisiaj juz dwa słoiczki poszły do obiadku. Wszystkim domownikom bardzo smakowała. Masz tu bardzo świetne przepisy i stale prubuje czegos nowego. Dzieki tobie wtajemniczam sie w klimat kuchennych rewolucji.
Czekam na dalsze przepisy.
Pozdrawiam gorąco ;****

Odpowiedz

Anonimowy4 lipca 2013 18:15
Na samą myśl o sałatce ciekła mi ślinka, a ona wyszła ostra jak diabeł, a zachowałam proporcje. Co mogłam zrobić nie tak?

Odpowiedz
Odpowiedzi

Magda4 lipca 2013 20:18
Tu nie ma proporcji przypraw, więc może za dużo. Ale generalnie zalewa jest ostra :)

Odpowiedz

Anonimowy13 lipca 2013 16:34
Zrobiona dziś:) Właśnie leżakuje pod kocykiem :) Ciekawa jestem jej smaku! Fajne masz Magda pomysły i inspiracje:) Robiłam też dzisiaj na obiad potrawkę z kaszą pęczak pychotka!!!

Odpowiedz
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation