Kuchnia

ciasteczka

ciasteczka cynamonowo-migdałowe

przepis na 20 szt.

2 białka
200 g mielonych migdałów ze skórką
200 g cukru pudru
1 czubata łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
szczypta soli
masło do natłuszczenia formy


białka ubij na sztywną pianę, dodając cukier puder, cynamon i sól. odłóż 1/3 masy białkowej do osobnego naczynia. do pozostałej masy dodaj zmielone migdały. blachę posmaruj masłem i nakładaj na nią masę, używając łyżki oprószonej cukrem pudrem.
odłożoną masę białkową włóż do szprycy i wyciskaj paseczek na wierzchu każdego ciasteczka. wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. c i piecz około 20 minut na dolnej półce, zaglądając pod koniec pieczenia.
po wystudzeniu każde ciasteczko posyp szczyptą cynamonu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation