Kuchnia

PRZETWORY

Domowe warzywne łyżeczki bulionowe zamiast kostek

Składniki:
100g korzenia selera
100g marchewki
100g cebuli
50g pomidora
70g cukinii
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
po kilka listków bazylii, szałwii i rozmarynu
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka oliwy
30-50g wina białego wytrawnego
60g tartego parmezanu
200g soli morskiej gruboziarnistej



wykonanie thermomix:
Warzywa pokroić i włożyć do garnka. Miksować 10s/obr7 . Dodać sól, olej, wino i gotować 20 min/Varoma/obr.2 z przechyloną miarką. Po ugotowaniu dodać parmezan. Miksując dojść powoli do obrotów 6 a następnie homogenizować ( dochodzimy powoli do obrotów 10 i kontynuujemy przez 1 min). Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce do 2 mies.
1łyżeczka = 1 kostka


wykonanie tradycyjne:
Warzywa pokroić drobno i zmiksować malakserem. Dodać pozostałe składniki i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Po ugotowaniu dodać parmezan. Na koniec zmiksować blenderem bardzo dokładnie stopniowo zwiększając obroty przez ok. 1 minutę.
Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce do 2 mies. 1łyżeczka = 1 kostka
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation