Kuchnia

PRZETWORY

Oliwa z ziołami
słoik, lub butelka
oliwa z oliwek/ olej sezamowy/ lub inny olej
zioła wg Twoich preferencji:
anyż, bazylia, cebula, rozmaryn, cynamon, czosnek, skórka z cytryny, estragon, kminek, kardamon, imbir, papryczki cayenne, goździki, nasiona selera, papryczki chilli, szczypiorek, oraz kwiaty szczypiorku, melisa, kolendra, kminek, koper oraz nasiona kopru, kwiaty lawendy, pietruszka, werbena cytrynowa, majeranek, gorczyca, skórka pomarańcza, oregano, pieprz, tymianek, mięta, płatki róży
Możesz użyć jednego rodzaju ziół, lub pomieszać kilka by było ciekawiej, smaczniej i zdrowiej.

Bardzo ważne jest szkło. Wybieramy słoik, lub butelkę i dokładnie go/ją myjemy, a następnie pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Do całkowitego. Uważaj, ponieważ tylko jedna kropla może wszystko popsuć - olej zjełczeje. Ta sama zasada tyczy się ziół. Swieże zioła/przyprawy również mają w sobie wodę. Muszą być one ususzone - zasusz sama, lub kup gotowe.

Oliwę możemy 'doprawiać' na dwa sposoby - na zimno i gorąco.

Metoda na gorąco:
Podgrzej oliwę w rondlu do 180 stopni C. Wyłącz grzejnik, dodaj wybrany zestaw ziół/przypraw i odstaw.
Gdy oliwa trochę się ochłodzi, przelej do słoika, lub butelki.
Przyprawy możesz odcedzić, lub pozostawić, aby nadały oliwie intensywniejszy smak.

Metoda na zimno:
Wypełnij słoik/butelkę, jedną czwartą ziół, a następnie wlej oliwę. Pozostaw na 2-4 tygodnie, aby aromaty ziołowe połączyły się z oliwą.

Et voila, mamy ziołową, uniwersalną oliwę - możesz jej śmiało użyć do smażenia potraw, do sałatek, makaronów, jako zdrowe smarowidło na kanapki, czy do marynowania warzyw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation