Kuchnia

zapiekanki

Wiedeńskie naleśniki z twarogiem


Składniki

5 jajek, 1/4 łyżeczki soli
250 g mąki
1/2 I mleka
50 + 20 g masła
250 g twarogu
1/8 I kwaśnej śmietany
50 + 10 g cukru pudru
100 g rodzynek bez ogonków
1 łyżka tartej bułki
1/8 I słodkiej śmietany
Sposób przygotowania

1

Z 2 jajek, soli, mąki i mleka przyrządzić ciasto. Naleśniki usmażyć na maśle (50 g).
2

Twaróg rozetrzeć z kwaśną śmietaną, 50 g cukru, 2 żółtkami i rodzyn­kami. Z białek i odrobiny soli ubić pianę i delikatnie wmieszać do na­dzienia.
3

Na usmażonych naleśnikach rozpro­wadzić warstwę serowego nadzie­nia, naleśniki zwinąć w ruloniki i przekroić na połówki. Formę bu­dyniową natrzeć 20 g masła, posy­pać tartą bułką i ułożyć w niej na­leśniki.
4

Słodką śmietanę wymieszać z jaj­kiem i 10 g cukru, polać tym naleś­niki. Formę budyniową z naleśnika­mi włożyć do rozgrzanego piekar­nika i piec do chwili, aż śmietana stanie sie sztywna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation