Kuchnia

Desery

Rurki z kremem vel siusiaki

Siusiaki, bo tak ochrzcili je kiedyś znajomi, których nimi częstowałam i tak już zostało. Przepis na te rurki znalazłam jakiś czas temu u Asi, i od tamtej pory robiłam je już wielokrotnie, bo są naprawdę pyszne. Ciasto jest maślane i chrupiące, a krem na bazie kremówki i serka mascarpone idealny, smakuje mi o niebo lepiej niż tłusty krem karpatkowy. A na dodatek, wbrew pozorom, rurki nie są aż tak bardzo trudne i pracochłonne, jakby się mogło wydawać. No to po siusiaku, polecam.

Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 250 g kwaśnej śmietany
- szczypta soli

Ze wszystkich składników szybko zagnieść, ciasto, owinąć je w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie ciasto cieniutko rozwałkować, na grubość około 1 mm. Pokroić na długie pasy o szerokości ok. 1,5 cm.

Foremki na rurki posmarować masłem. Zaczynając od węższej części nawijać pasy ciasta na rurkę. Obtoczyć rurkę w cukrze i położyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 200 st. C. Ostudzić i nabijać kremem.


Składniki na krem:
- 350 g mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki
- 60 g cukru pudru

Zimną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać mascarpone i ubić razem na puszysta masę.

Z przepisu wychodzi około 40 rurek.

Smacznego.
sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation