Kuchnia

Ciastka i słodkości

Ciasteczka imbirowe
(na 30 ciasteczek)

300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka esencji waniliowej
pół łyżeczki soli
150 g miękkiego masła
75 g cukru
2 małe jajka
3 łyżki drobno posiekanego imbiru kandyzowanego
łyżeczka suszonego imbiru

Cukier imbirowy:
2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
100 g cukru

Przygotowanie cukru imbirowego: wymieszać cukier i imbir starty na drobnych oczkach tarki. Ilość cukru zależy od tego jak wiele wchłonie go imbir, powinniśmy uzyskać strukturę mokrego i sypkiego piasku.
Przygotowanie ciasteczek: przesiać sypkie składniki. W misce utrzeć masło z cukrem aż powstanie jasna i puszysta masa. Do masła wmiksować jaja, dodawać sypkie składniki. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Blachy wyłożyć papierem. Nabierać porcje ciasta i uformować kule, obtaczać w cukrze imbirowym, układać co 5 cm. Każdą lekko spłaszczyć. Piec w 190 st przez 15 min, aż nabiorą lekko złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i pozostawić aby stwardniały 5 min Przełożyć na kratownicę. Pozostawić do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation