Kuchnia

Obiady & Przystawki

Zupa z dyni z odrobiną miodu

1 średnia dynia
600 ml bulionu warzywnego
1 średnia cebula
3 marchewki pokrojone
1 średni ziemniak pokrojony w kostkę
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
2 łyżki gęstej śmietany
2 sprasowane ząbki czosnku
szczypta płatków chilli
sok z połowy limonki
1 łyżka oliwy z oliwek

Nagrzej piekarnik do 200°C.
Obierz dynię, usuń pestki i pokrój w dużą kostkę. Zmieszaj z oliwą z oliwek, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na 20 min.
W garnku zeszklij cebulę.
Dodaj czosnek, upieczoną dynię, szczyptę chilli, ziemniaka i marchewkę, zalej bulionem. Gotuj na średnim ogniu przez 35 min.
Zmieszaj w szkl mąkę ziemniaczaną z 50 ml wody. Dodaj do garnka. Wymieszaj. Dodaj miód, śmietanę i sok z limonki. Zmiksuj blenderem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation