Kuchnia

Obiady & Przystawki

2 szklanki drobno posiekanych różyczek brokuła
Sól
70 dag czerwonych ziemniaków, obranych pokrojonych w kostkę
Pół szklanki posiekanej kolendry
2 łyżeczki uprażonego kuminu, lekko rozbitego w moździerzu
2 łyżeczki soku z cytryny
Łyżeczka czarnuszki
Łyżeczka garam masali
Pół łyżeczki czarnego pieprzu
¼ szklanki ricotty
1 szklanka mielonych orzechów
¼ szklanki oleju z pestek winogron
1. Zagotuj wodę w średniej wielkości garnku, dodaj sól. Umieść posiekane brokuły na metalowym sicie i zanurz we wrzątku na minutę. Przelej zimną wodą i odsącz nadmiar wody papierowym ręcznikiem.
2. Ugotuj ziemniaki na parze (ok. 15 minut). Przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj brokuły i pozostałe składniki oprócz mielonych orzechów i oleju. Dopraw solą i przyprawami, dobrze wymieszaj.
3. Masy formuj kule, obtaczaj w mielonych orzechach, a następnie spłaszczaj, by powstały foremne burgery (możesz zwilżyć ręce, by masa się do nich nie kleiła). Wstaw do lodówki na godzinę lub dłużej.
4. Rozgrzej 2 łyżki oleju za dużej patelni z grubym dnem. Smaż burgery partiami po 4 minuty z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Podawaj ciepłe z sałatką i ulubionym sosem np. keczupem, musztardą, relishem lub raitą, sosem czosnkowo jogurtowym lub chutney’em.
Wcześniejsze przygotowanie: Możesz przygotować burgery wcześniej i przechowywać je do 2 dni w lodowce. Możesz je również zamrażać, ale przed smażeniem powinny być całkowicie rozmrożone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation