Kuchnia

Obiady & Przystawki

Pasta i basta! - styl.pl

Składniki: cała porcja świeżego makaronu z przepisu podstawowego, 2 l oleju, 4 węgierki, 2 łyżki miodu, 2 łyżki masła

Farsz: 125 g ricotty (pół opakowania, łyżka brązowego cukru, ziarenka z 1/2 laski wanilii

1. Składniki farszu utrzyj widelcem lub łyżką.

2. Na patelni rozpuść masło i miód, gdy zaczną się pienić, wrzuć podzielone na połówki węgierki. Jak tylko puszczą sok, ale wciąż będą w całości, zdejmij patelnię z ognia.

3. Ciasto podziel na 4 części i każdą cienko rozwałkuj.

4. Na dwóch ułóż łyżeczką małe porcje farszu w odstępie 2 centymetrów.

5. Brzegi ciasta zwilż wodą i przykryj je pozostałymi płatami.

6. Mocno dociśnij ciasto dookoła porcji farszu i podziel całość na małe kwadratowe pierożki, używając noża lub specjalnego radełka.

7. Smaż je w głębokim rozgrzanym oleju 3-4 minuty do zrumienienia.

8. Wyjmij łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku. Podawaj z syropem ze śliwek na maśle.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation