Kuchnia

Jedzenie i picie

Wiosenna sałatka z jajkiem i szynką z sosem chrzanowym

Składniki:

100 g mixu sałat (z sałatą rzymską, endywią, cykorią)
2 jajka na twardo
1/4 ogórka wężowego
4 rzodkiewki
1 gruby plaster szynki z indyka
1 dymka ze szczypiorem
Sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
2 łyżeczki majonezu
1 1/2 łyżeczki chrzanu
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz


Sałatę ułożyć na talerzu. Jajko pokroić na ósemki, rzodkiewki i ogórka na półplasterki, szynkę w kostkę. Wszystkie składniki ułożyć na sałacie. Dodać posiekaną dymkę. Składniki sosu połączyć. Sosem polać sałatkę. Podawać od razu. Smacznego!

Rady: Jeśli sałatka ma być bardziej dietetyczna można pominąć majonez w sosie.
Dla wyostrzenia smaku można dodać do sałatki mieszankę pikantnych kiełków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation