Kuchnia

mniami Zupy

Krem brokułowy z kurkami i parmezanem
Przepis na krem brokułowy z kurkami i parmezanem

Składniki:

na 2 porcje

1 duży brokuł
½ l bulionu
200 ml ubitej śmietanki
garść liści bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
300 g kurek
2 łyżki masła
1 duża cebula
3 łyżki natki pietruszki
3 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
odrobina chili
Wykonanie:

Potnij brokuła na różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i zalej bulionem. Dodaj posiekane liście bazylii.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj 2 łyżki do brokułów i zmiksuj zupę na krem. Przelej do garnka, dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietankę i zagotuj.
Do reszty cebuli dodaj oczyszczone kurki i smaż aż kurki odparują wodę. Dodaj posiekaną pietruszkę, dopraw solą i pieprzem.
Podaj krem brokułowy z kurkami i posypany świeżo utartym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation