Kuchnia

mniami Zupy

zupa krem z groszku

Składniki:

450 g mrożonego groszku

800 ml bulionu

4 ziemniaki

1 marchewka

1 pietruszka

2 łyżki masła

1 cebula

5 ząbków czosnku

przyprawy: szczypta imbiru, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta pieprzu cayenne

sól, pieprz do smaku



W dużym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.

Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Smażyć 5 minut (ewentualnie delikatnie podlać wodą, aby się nic nie przypalało). Zalać wszystko bulionem warzywno - mięsnym, dodać przyprawy i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.

Kiedy warzywa będę miękkie dodać mrożony groszek i gotować jeszcze 5 - 10 minut.

Doprawić solą i pieprzem. Zmielić blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była zbyt gęsta dodać wody.

Udekorować kleksem śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation