Kuchnia

Śniadanie

Rogaliki ze śliwkami, whiskey i migdałami

Ciasto (32 rogaliki):
230 g masła zimnego
230 g sera twarogowego mielonego
2 szkl mąki
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
1 szkl śliwek wędzonych
120 ml whisky lub brandy
120 g cukru
60 g mielonych migdałów

60 g mielonych migdałów
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko lub kremówka śmietanka

Masło pokroić w kostkę. W misce rozetrzeć z serem aż powstaną małe grudki. Dodać przesianą mąkę z solą i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć w folię spożywczą i schłodzić 4h. Do słoika włożyć śliwki, zalać whisky i odstawić na noc. Odsączyć śliwki, zmiksować blenderem. Wymieszać z cukrem i mielonymi migdałami. W osobnej miseczce wymieszać 3 łyżeczki cukru z cynamonem. Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy 30 cm i grubości 3 mm. Posmarować brzeg ciasta 2cm kremową śmietanką lub roztrzepanym jajkiem. Rozsmarować połowę nadzienia pozostawiając rant posmarowany śmietanką/jajkiem, posypać połową mielonych migdałów. Ciasto podzielić na 16 trójkątów. Każdy trójkąt ciasta rolować od szerszej krawędzi do ostrego czubka. Gotowe układać na dwóch blaszkach wyłożonych papierem. To samo powtórzyć z drugą częścią ciasta. Rogaliki posmarować śmietanką/jajkiem, posypać cukrowo-cynamonową mieszanką i schłodzić 2h w lodówce na noc. Piec w 160 st 40 min na złoto-brązowy kolor z grzaniem góra-dół bez termoobiegu i ostatnie 15 min z termoobiegiem. W połowie pieczenia blaszki zamienić miejscami i obrócić o 180 st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation