Kuchnia

Śniadanie

Przepiśnik kuchenny: Cynamonki. Drożdżowe ślimaki z cynamonem.

Składniki: (ok. 15 szt )

500 g mąki pszennej
50 g miękkiego masła
200 ml mleka
70 g cukru
25 g świeżych drożdży
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie cynamonowe:
50 g masła
3 łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru trzcinowego
1 jajko do posmarowania ciastek przed pieczeniem
Przygotowanie nadzienia:
1. Roztapiamy masło, dodajemy cynamon i cukier. Mieszamy dokładnie.

Przygotowanie ciasta:
1. W garnku podgrzewamy mleko i masło. Kiedy masło się rozpuści, odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego masła i mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, sól. Dodajemy jajko i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Moje nie wymagało dosypywania mąki. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
3. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy je na prostokąt, dosyć cienki. Smarujemy nadzieniem cynamonowym i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy ją na 2 cm plastry. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, bo ciasto urośnie. Przykrywamy wszystko ścierką i odstawiamy na kolejne wyrośnięcie. Po tym czasie smarujemy ciastka roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15-20 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation