Kuchnia

Śniadanie

Przepiśnik kuchenny: Proste bułeczki pszenne.

Składniki: (ok.8 sztuk)

250 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
140 g wody
czubata łyżka mleka w proszku, pełnotłustego (ja dałam 1 łyżkę zwykłego mleka )
30 g masła, roztopionego i ostudzonego
1 łyżeczka soli
1. Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 15 minut.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży i pozostałe składniki.
3. Zagnieść ciasto, które powinno być elastyczne i miękkie.
4. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i dokładnie przykryć ścierką. Odstawić na godzinę do wyrastania.
5. Z ciasta uformować bułki, podłużne lub okrągłe. Bułeczki nie będą duże, ale urosną w piekarniku.
6. Ułożyć bułki na papierze do pieczenia, na blaszce z piekarnika. Przykryć ściereczką i zostawić na kolejne pół godziny do wyrastania.
7. Kiedy wyrosną, zrobić nacięcia i spryskać delikatnie wodą.
8. Piekarnik nagrzać do 230 stopni ( ja piekłam swoje w 200 stopniach, 230 dla mojego piekarnika to za dużo). Pieczemy ok. 12-15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation