Kuchnia

Ciasta, ciasteczka, desery

Ciasto imbirowe z Jamajki

Składniki:

150 g masła
150 g golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)
150 g melasy
150 g mąki
150 g razowej mąki chlebowej
4 łyżeczki zmielonego imbiru
1 łyżeczka przypraw korzennych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka, lekko roztrzepane
4 łyżki mleka

Na górę:

2 łyżki dżemu z moreli
125 g kandyzowanych lub suszonych owoców egzotycznych, pokrojonych w paseczki

W małym garnuszku umieścić masło, golden syrup, i melasę, podgrzać, wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z palnika, przestudzić. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Stopniowo wlewać naszą zrobioną wcześniej miksturę, wbić jajka, mleko i zmiksować. Wlać do formy o dolnych wymiarach 17 x 7 cm, lub większej. Piec około 50 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka, ja piekłam 15 minut dłużej) w temperaturze 160ºC. Jeśli zbyt szybko będzie nabierało koloru można przykryć od góry folią aluminiową. Wystudzić. Gotowe ciasto posmarować dżemem i udekorować paseczkami egzotycznych owoców.

Smacznego :)

*polecam jednorazowe formy aluminiowe do pieczenia, nic się nie przypala - nawet w gazowym piekarniku, a ciasto bardzo łatwo wyjąć z formy i jest mięciutkie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation