Kuchnia

to co na stole

Deser brzoskwiniowy
Składniki na 4 szt:

Spód:

150 g ciasteczek digestive
2 łyżki miodu
30 g masła
Krem:

450 ml śmietanki kremówki
6 łyżek cukru
200 g kremowego twarożku
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
Wierzch:

3 świeże mandarynki lub 1 puszka mandarynek
1 galaretka brzoskwiniowa


Wykonanie:

Spód:

Ciasteczka pokruszyć w malakserze.
Masło roztopić z miodem. Dodać do pokruszonych ciasteczek, dokładnie wymieszać.
Przełożyć mieszankę do 4 wysokich kieliszków lub przezroczystych salaterek.
Krem:

Do rondla wlać śmietankę i wsypać cukier. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Zdjąć rondel z ognia. Dodać twarożek i wymieszać.
Żelatynę rozpuścić i zagotować w 3 łyżkach wody. Wlać do masy i wymieszać.
Przelać krem do kieliszków wyłożonych ciasteczkami.
Wstawić deser do lodówki na minimum 30 minut, aż krem nieco stężeje.
Wierzch:

Galaretkę rozpuścić w 450 ml wrzącej wody. Odstawić do przestygnięcia.
Mandarynki rozłożyć równomiernie na wierzchu kremu. Zalać je przestudzoną galaretką.
Wstawić deser do lodówki na około 2 godziny, aż galaretka całkowicie stężeje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation