Kuchnia

Gotujemy

Grissini z suszonymi pomidorami

Składniki (na około 14 długich paluchów):

250g mąki
115ml mocno ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
7g suszonych drożdży
1 duża garść suszonych pomidorów


Do miski przesiewamy mąkę oraz sól, odstawiamy. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w odrobinie ciepłej wody i odstawiamy na 5-10 minut aby zaczęły pracować. Do miski z mąką dodajemy pozostałą ciepłą wodę, oliwę z oliwek oraz zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 40-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodajemy posiekane drobno pomidory i całość ponownie zagniatamy. Z ciasta odrywamy małe kawałki i rolujemy z nich cienkie i długie paluszki. Układamy je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i pieczemy około 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. podajemy z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation