Kuchnia

KUCHNIA - przepisy

PASZTECIKI
Składniki
Farsz:

mięso i warzywa z gotowania bulionu
sól, pieprz czarny
jajko, 1 sztuka
Ciasto:

mąka pszenna, 250 gram
masło (w temperaturze pokojowej), 125 gram
śmietana, 1 czubata łyżka
żółtka, 2 sztuki
sól, 1/2 łyżeczki
białka do smarowania
Sposób przygotowania

Mięso i warzywa zmielić lub zmiksować w blenderze. Ja zużyłam tylko część jarzyn z bulionu (marchewki, pietruszki i kawałek selera). Dodać jajko i dobrze przyprawić. Dokładnie wymieszać.
Składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie cienko rozwałkować. Pokroić na kwadraty o boku 7-8 centymetrów. Na każdy nakładać po 2 płaskie łyżeczki farszu. Rozsmarować na 3/4 powierzchni ciasta. Zwijać w ruloniki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia spojeniem do dołu. Posmarować rozbełtanymi białkami. Piec przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z podanych składników wyszło 30 pasztecików. Zostało mi trochę farszu na 2 małe kokili pasztetu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation