Kuchnia

zupy

Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii

Składniki:
850 g cukinii wydrążonej z watowatego miąższu i nasion
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 - 2,5 szklanki rosołu
garść natki pietruszki
sól
pieprz
Do podania:
śmietana 18%
grzanki
odłożone kawałki ugotowanej cukinii

Cebulę obieram i drobno siekam. W rondlu rozgrzewam masło i podsmażam cebulę aż się zeszkli, wtedy dodaję posiekany czosnek.
Wydrążoną cukinię kroję w kostkę i dodaję do rondla. Całość zalewam gorącym rosołem, przykrywam pokrywką i gotuję dotąd, aż cukinia będzie miękka.
Do zupy dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Odkładam trochę ugotowanej cukinii (do dekoracji). Miksuję zupę za pomocą blendera na jednolity krem. W razie gdyby zupa była za gęsta rozrzedzam ją poprzez dolanie rosołu.
Zupę podaję na ciepło z kleksem śmietany, odłożonymi kawałkami cukinii oraz grzankami.
Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation