Kuchnia

Przepisy

Kandyzowana skórka pomarańczowa
POMARAŃCZE Palce Lizać -

Składniki:
skórka z 5 pomarańczy
1 szklanka cukru
1 szklanka wody

Pomarańcze wyszoruj, sparz wrzątkiem i obierz, dzieląc skórkę z każdej pomarańczy na 4 części.
Ostrym nożem odetnij albedo (białą część skórki) ? jest gorzkie. Powinna zostać bardzo cienka pomarańczowa część.
Skórkę pokrój na wąskie paseczki, włóż do rondelka, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut.


Następnie odcedź i z powrotem włóż do rondla. Zalej szklanką wody i dodaj szklankę cukru.


Podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, do czasu aż woda wyparuje i otrzymasz bardzo gęsty sos.


Wyjmij paski z sosu, ułóż je na kratce i pozostaw na noc do wyschnięcia.

Rady:
- przed dodaniem do ciasta skórkę drobno posiekaj
- skórkę możesz przełożyć do słoika, zalać syropem i przechowywać w lodówce - w takiej wersji możesz użyć jej np. zamiast konfitur do herbaty
- z kandyzowanej skórki pomarańczowej możesz zrobić deser ? czekoladowe fondue: maczaj paski w roztopionej gorzkiej czekoladzie i odkładaj do zastygnięcia
- podobnie możesz zrobić ze skórką cytrynową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation