Kuchnia

Ciasta, desery, kremy i masy

Crumble jabłkowe

Składniki:
6 jabłek nieobieranych -3 jabłka starte na tarce o grubych oczkach, 3 pokrojone w kostkę
szczypta cynamonu
ziarna z 1 laski wanilii
6 łyżek cukru
skórka starta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
3 łyżki suszonej żurawiny

Na kruszonkę:
100g mąki pszennej
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
50g masła schłodzonego
4 łyżki ulubionego musli (najlepiej z orzechami)

Piekarnik nagrzej do 200°C.
Rozgrzej na gazie naczynie przeznaczone do zapiekania. Upewnij się, czy można je nagrzewać na palniku kuchenki (ja użyłam patelni ze ściąganą rączką, jaką można używać w piekarniku).
Do rozgrzanego naczynia wsyp cukier. Podgrzewaj przez 5 minut, aż cukier się skarmelizuje (zrobi się płynny i brązowy).
Dodaj cynamon, ziarna wanilii i starte jabłka. Gotuj około 1-2 minut.
Wmieszaj jabłka w kawałkach, następnie dodaj suszoną żurawinę, skórkę i sok z cytryny.
Ściągnij na bok z ognia.

Umieść mąkę, cukier trzcinowy, masło i cynamon w misce.
Palcami rozrabiaj kawałki masła (mieszając tym samym wszystkie składniki ze sobą) do momentu, aż utworzą się okruszki.
Dodaj musli, wymieszaj.

Wstaw naczynie z jabłkami ponownie na gaz. Rozłóż przygotowaną posypkę i podgrzewaj do momentu, aż deser zacznie bulgotać.
Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika.
Piecz 12-14 minut, aż posypka się zarumieni.
Wyciągnij z pieca i podawaj na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation