Kuchnia

chleb

Idealny wypiek na niedzielny deser.
Odkwaszające, bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej (dwa składniki)!
300 g surowej kaszy jaglanej
1,5 kg jabłek
Jeżeli chcecie troszkę urozmaicić ciasto, możecie dodać łyżeczkę cynamonu, garść rodzynek/żurawiny lub banana. Nie trzeba dodatkowo słodzić, jeżeli macie jabłka słodkie same w sobie.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć masę do keksówki dokładnie wyłożonej papierem do pieczenia. Sok z owoców wżera się w metalowe formy, stąd konieczność wyłożenia formy papierem. W przypadku formy silikonowej, teflonowej lub ceramicznej, nie trzeba. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 90 minut do zezłocenia wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation