Kuchnia

Kuchnia

Piersi kurczaka marynowane w jogurcie z szybkim sosem z oliwy i natki pietruszki


4 porcje

4-6 filetów z piersi kurczka, bez skóry
¼ szklanki jogurtu greckiego
2 łyżeczki soku cytrynowego
½ łyżeczki skórki cyrynowej, świeżo startej
½ łyżeczki soli morskiej

szybki sos z oliwy i natki pietruszki:

80 ml oliwy
4 duże ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka soku cytrynowego
sól i pieprz, do smaku
½ szklanki natki pietruszki, posiekanej

Filety z kurczaka umyj i osusz. Jogurt wymieszaj z sokiem cytrynowym, skórką z cytryny i solą. Posmaruj nim filety i odstaw je do zamarynowania – przynajmniej na godzinę w temperaturze pokojowej lub na noc do lodówki. Wyjmij na pół godziny przed smażeniem.

Rozgrzej mocno patelnię grillową, posmaruj ja lekko olejem. Filety oczyść z nadmiaru jogurtu i grilluj z obu stron, aż się dobrze zrumienią i dopieką w środku. Nie przewracaj i nie przesuwaj ich, dopóki od spodu nie wytworzy się rumiana skórka, bo na początku będą przywierać. Po zgrillowaniu, zdejmij je z patelni i odłóż na kilka minut.

W czasie, kiedy mięso będzie odpoczywć, zrób szybki sos (wszystkie składniki przygotuj sobie wcześniej). Rozgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj posiekany czosnek i smaż, mieszając, aż zacznie się robić lekko złoty. Gdy czosnek zacznie nabierać koloru*, dodaj sok z cytryny oraz sól i pieprz. Zamieszaj i potrzymaj na ogniu jeszcze prz 5-10 sekund. Wymieszaj z natką pietruszki i natychmiast polej nim usmażone wcześniej piersi z kurczaka.

* Granica pomiędzy przysmażonym, złocistym czosnkiem a czosnkiem spalonym i gorzkim jest cienka, dlatego trzeba go mieć cały czas na oku i nie trzymać na ogniu za długo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation