Kuchnia

Torty, ciasta czekoladowe

Cztery fazy czekolady
SŁOIK POCZWÓRNIE CZEKOLADOWY

Składniki (na 2 duże słoiki, choć polecam użyć 4 mniejszych):
25g niesłodzonego kakao
135g cukru
2 jajka
50g mąki60g masła
szczypta soli
Dodatkowo:
Opakowanie budyniu czekoladowego
2 czubate łyżki cukru
400ml mleka
I jeszcze (na krem czekoladowy):
400g kremówki
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki cukru pudru
Łyżka kakao
Ponadto:
200g bitej śmietany
100g mlecznej czekolady

Masło rozpuścić i lekko ostudzić. Następnie wymieszać z cukrem i kakao. Do masy dodawać kolejno po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. Na sam koniec przesiać mąkę z solą. Wstawić do zimnego piekarnika (inaczej słoiki mogą popękać), następnie rozgrzać go do 180°C i piec przez około 30 minut (zależnie od tego, jak szybko nagrzewa się piekarnik). Ostrożnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Budyń przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostudzić.Śmietanę ubić z mlekiem, kakao i cukrem pudrem.
Na ciasto w słoiku wyłożyć krem budyniowy, posypać posiekaną czekoladą, na to wyłożyć krem czekoladowy, następnie udekorować bitą śmietaną i posypać resztą siekanej czekolady. Ochłodzić w lodówce.Budyń przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostudzić. Śmietanę lekko ubić, dodać przesiane mleko, cukier i kakao ubijając.


Na ciasto w słoiku wyłożyć krem budyniowy, posypać posiekaną czekoladą, na to wyłożyć krem czekoladowy, następnie udekorować bitą śmietaną i posypać resztą siekanej czekolady. Ochłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation