Kuchnia

Przepisy

Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym z serkiem mascarpone

Składniki:

2 podwójne filety z kurczaka
250 g serka mascarpone
500 g pieczarek
50 g masła
2 duże cebule
ulubione przyprawy do kurczaka, u mnie:
pieprz, sól
bazylia
oregano
zioła prowansalskie
papryka słodka mielona
pikantna przyprawa do kurczaka
pieprz Cayenne
Vegeta

Wykonanie:

Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 4 większych kawałków z podwójnego fileta (możemy je również rozbić na mniejsze kawałki, czynimy to wg uznania). Następnie rozbijamy mięso delikatnie tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odkładamy na chwilę. W tym czasie rozpuszczamy masło (1 łyżkę zostawiamy do podsmażenia cebuli) na patelni i mięso podsmażamy z dwóch stron na rumiany kolor. Mięso przekładamy na talerz.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki lub plastry (czynimy to według uznania). Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cebulę i dusimy do momentu aż cebula się zarumieni, dodajemy wtedy pieczarki i smażymy aż puszczą wodę, dodajemy wtedy podsmażone wcześniej mięso i podlewamy wodą tak by mięso się zakryło. Dusimy to pod przykryciem około 15 minut. Na samym końcu do mięsa dodajemy serek mascarpone. Mieszamy i dusimy wszystko razem na bardzo małym ogniu przez około 7-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Doskonale smakuje z makaronem penne jak również z ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation