Kuchnia

chleby

BUŁKI NA PIWIE

Składniki na około 15 - 20 bułek:

73 dag mąki pszennej chlebowej
250 ml jasnego piwa
pół szklanki (125 ml) ciepłej wody
25 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki)
50 g roztopionego masła
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Na wierzch:

jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania
mak, sezam lub inne ziarna - do posypania

Zrobić rozczyn z pół szklanki wody, cukru, drożdży i 2 łyżek mąki (drożdże suche wymieszać z mąką, nie trzeba robić rozczynu). Odstawić na 10 - 15 minut.

Jak zaczyn 'ruszy' dodać piwo (powinno być w temperaturze pokojowej), roztopione masło i mąkę wymieszaną z solą. Wyrobić ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne, ale miękkie. Odstawić do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.

Po tym czasie formować w dłoni niewielkie kulki, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. Po napuszeniu posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać ziarnem.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, do zezłocenia. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation