Kuchnia

chleby

Bułeczki marchewkowe


Składniki

400 g mąki pszennej typ 550
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
marchewka (średniej wielkości)
1,5 łyżeczki soli
250 ml soku z marchwi
100 ml letniej wody
Wierzch:
Białko

Przepis

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
Mąki wsypujemy do misy, dodajemy tartą marchewkę, drożdże i sól.
W rondlu łączymy sok marchewkowy z wodą i krótko podgrzewamy, aby płyn był letni.
Wlewamy płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez mniej więcej 5 minut.
Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 porcji, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
Uformowane bułki przykrywamy ściereczką na 30 minut.
Po tym czasie smarujemy wierzch bułek białkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation