Kuchnia

przepisy

GOFRY.

Składniki na 10 gofrów

1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka drobnego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
1 1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju rzepakowego

W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i oba rodzaje cukru. Dodać żółtka, mleko i olej, po czym zmiksować na jednolitą masę. W drugim naczyniu ubić białka, a następnie dodać je do ciasta i delikatnie połączyć całość.
Rozgrzać gofrownicę i piec gofry 4-5 minut (w zależności od ulubionego stopnia zarumienienia).
Studzić na kratce, nie układając jeden na drugim.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation