Kuchnia

przepisy

Chocoholiczka: Pełnoziarniste ciasteczka z czekoladą i orzechami

Składniki na około 30 ciasteczek:
2 szklanki pełnoziarnistej mąki żytniej
1/2 szklanki mielonych migdałów
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki ciemnego cukru trzcinowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
200 g masła (w temp. pokojowej)
2 jajka
50 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
garść orzechów laskowych
garść suszonych wiśni lub żurawiny (można pominąć, dodaje słodyczy ciastkom)




Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę i orzechy dość grubo siekamy.

Mąkę mieszamy z migdałami, solą i sodą. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, wlewamy ekstrakt waniliowy i miksujemy do uzyskania gładkiej masy (ok. 5 min).

Następnie partiami dodajemy mąkę, mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki (masa będzie dość gęsta). Na koniec wsypujemy czekoladę, orzechy i suszone wiśnie (żurawinę), mieszamy do równomiernego rozłożenia się bakalii.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej formować zwilżonymi wodą dłońmi) i wykładamy na przygotowaną wcześniej formę.

Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 min. Po wyciągnięciu będą bardzo mięciutkie, należy odczekać parę minut przez ich ściąganiem z blaszki.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation