Inne

Przepisy

Kurczak w stylu bałkańskim pod serową pierzynką


2 filety z piersi kurczaka
2 cebule
1/2 dużej papryki czerwonej
2 łyżki ajvaru + 1 do mięsa
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
ew. sól i pieprz do smaku

2 plastry sera żółtego
2 łyżeczki majonezu

Filety umyć i lekko rozbić. Natrzeć łyżką ajvaru. Odstawić.
Przygotować warzywa: cebulę obrać i posiekać w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na łyżce oleju. Kiedy będzie szklista, dodać paprykę i chwilę smażyć razem. Następnie dodać 2 łyżki ajvaru i przyprawy. Chwilę dusić.

Filety ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na filetach ułożyć warstwę warzyw. Na każdym filecie położyć plasterek sera i posmarować łyżeczką majonezu.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200-220 st, aż ser będzie złoty. (ok.15 min.)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation