Kuchnia

ciasto francuskie

White Plate: Błyskawiczna tarta z botwinką, miodem i serem feta

Korzystałam z botwiny z malutkimi buraczkami. Jeśli są większe, trzeba je piec chwilę dłużej lub pokroić w bardzo cienkie plasterki, dzięki czemu nie będą twarde.

Błyskawiczna tarta z botwinką, miodem i serem feta
/dla 2 osób/

200 g ciasta francuskiego
1 pęczek botwinki (z buraczkami)
1 łyżka jasnego miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
1/2 opakowania sera feta
świeży tymianek, cząbek, oregano

Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Ciasto rozwinąć, boki zwinąć do środka, całość ponakłuwać widelcem. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia.
Botwinę i buraki drobno posiekać i przełożyć do żaroodpornej formy. Polać oliwą i miodem, wymieszać, wstawić do piekarnika na 10 minut.
Następnie buraczki i botwinę ułożyć równomiernie na przygotowanym wcześniej cieście. Posypać pokruszoną fetą, dodać czosnek i zioła.
Wstawić do piekarnika, piec ok. 15 minut - do czasu, aż brzegi się zrumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation