Kuchnia

food

Sałatka z rukoli

Sałatka z rukoli idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie. Można także skomponować ją z daniem mięsnym. Polecamy do niej kulki mięsne.

Składniki:
rukola (pół opakowania)
roszponka (garść)
pomidory koktajlowe (6-10 szt)
mozarella (jedno opakowanie 0,125 kg)
sos winegret
krem balsamiczny
Przepis
Rukolę i roszponkę myjemy, osuszamy, możemy delikatnie porwać. Mozarellę przekrajamy na pół, następnie na cienkie paski, pomidory w zależności od wielkości kroimy na ćwiartki lub połówki. Układamy wszystkie produkty w płaskiej misce lub na osobnych talerzach.



Sos winegret uzyskujemy przez połączenie oliwy, soku z cytryny, odrobiny musztardy dijon, soli i pieprzu. Aby uzyskać jednolitą konsystencję sosu mieszamy wszystkie składniki w małym słoiczku lub małym pojemniku do przechowywania żywności- jak w shakerze.

Polewamy wszystkie składniki sosem winegret a na koniec kremem balsamicznym.

Gotowe! Wygląda i smakuje wybornie. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation