Kuchnia

Chleb, bułeczki, drożdżówki

DROZDZOWKI Z MAKIEM.

Składniki na 12 sporych bułeczek

- 250ml letniego mleka
- 75g roztopionego masła
- 70g drobnego cukru
- 25g świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej
- szczypta soli

Nadzienie

- 600g gotowej masy makowej

Do posmarowania

- jajko

Do miski wsypac przesianą mąkę. Zrobic w niej dołek i wsypac pokruszone drożdże, zasypac połową cukru, wlac połowę ciepłego mleka i wymieszac z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawic na ok. 20 min aż rozczyn wyrośnie. Po tym czasie dodac pozostałe składniki i wyrobic gładkie ciasto. Odstawic do wyrośnięcia w temp pokojowej na 1,5-2 godziny. Ciasto powinno podwoic swoją objętośc. Po tym czasie wyjąc ciasto na stolnicę i jeszcze raz wyrobic w celu odgazowania.
Rozwałkowac ciasto na prostokąt o wymiarach 55x35. Rozsmarowac na nim mase makową a następnie zwinąc w roladę *wzdłuż krótszego boku(. Pokroic na plastry grubości ok. 3 cm. Gotowe plastry układac na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką drewnianą nacisnąc wzdłuż środka każdego plastra tak, aby jego boki uniosły się ku górze. Odstawic na 10 min do napuszenia. Po tym czasie posmarowac roztrzepanym jajkiem.
Piec w temp. 200 C, przez 15 min. Studzic na kratce. Po przestygnięciu posmarowac lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation