Kuchnia

Chleb, bułeczki, drożdżówki

Tortilla

pół litra mleka
łyżeczka soli
5 dkg masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około pół kg mąki (tyle ile zabierze ciasto)

Wykonanie:

Mleko pogrzewamy z masłem, aż masło się rozpuści. Do ciepłego mleka z masłem dodajemy sól i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo mąkę mieszając aż powstanie dosyć gęste ciasto. Dokładnie wyrabiamy - ciasto powinno być gładkie i elastyczne i nie kleić się do rąk . Formujemy kulę i zostawiamy na około 30 min. przykrytą ściereczką. Kulę dzielimy na 12 równych części i formujemy z nich kulki. Znowu zostawiamy na co najmniej 30 min. Każdą kulkę wałkujemy cienko (ja podsypuję dosłownie szczyptą mąki) i smażymy na mocno rozgrzanej suchej patelni ok. 20 sekund z każdej strony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation