Kuchnia

przetwory

Chutney porzeczkowy z czerwonym pieprzem

Chutney porzeczkowy z czerwonym pieprzem doskonale pasuje do grillowanego sera camembert, grillowanego łososia, można dodawać go do sosów jogurtowych i można zastępować nim żurawinę.

Chutney z czerwonych porzeczek ma słodko-kwaśny smak, jest lekko pikantny, a w połączeniu z kulkami czerwonego pieprzu tworzy świetny dodatek do wielu potraw.

Składniki
1 kg czerwonej porzeczki

500g cukru
2 łyżki czerwonego pieprzu w ziarenkach
60 ml czerwonego octu winnego
szczypta cynamonu
2 kulki ziela angielskiego
1,5 łyżki żel-fixu 2:1
Przeskanuj poniższy kod w swoim telefonie aby uzyskać listę składników

qr code ingredients




Przygotowanie
sos z czerwonej porzeczki
Porzeczki myjemy i obieramy.

Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody i wsypujemy kuleczki porzeczek, gotujemy przez 5 minut na malutkim ogniu nie mieszając, aby kulki się nie rozpadły i wsypujemy cukier, musimy kolejny raz wszystko zagotować, następnie wyłączamy palnik i zostawiamy do przestygnięcia.

Jak wszystko przestygnie odlewamy sok porzeczkowy, ma go zostać jedynie tyle, aby prawie zakrył kulki porzeczek.

Odlany sok porzeczkowy można przelać do słoiczków, pasteryzować przez 10 minut i przechowywać w chłodnym miejscu do 2 lat.

Do porzeczek dodajemy ocet winny, szczyptę cynamonu, zmiażdżone w moździerzu ziele angielskie, żel-fix i czerwony pieprz. Wszystko delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.

Gotowy, gorący chutney z czerwonej porzeczki przelewamy do słoików, jeśli używacie słoików typu weck, należy je pasteryzować przez 10 minut, a jeśli używacie słoików typu twist to wystarczy je zakręcić i odwrócić do góry dnem na 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation