Kuchnia

kulinaria

Calzone

Ciasto:
500g mąki
250ml ciepłego mleka
30g drożdży
1 łyżka cukru
1łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Farsz:
20 dag boczku parzonego
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasolki
jasna papryka
20 dag żółtego sera
3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawa do pizzy Kamis
przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
ognista mieszanka przypraw Kamis

rozbełtane jajko do posmarowania


Farsz: Boczek i paprykę pokroić w kostkę, dodać osączoną kukurydzę i fasolkę. Przyprawić do smaku przyprawami Kamis i wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Ciasto: Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, odrobinę ciepłego mleka i mąki i wymieszać . Odstawić aby drożdże zaczęły pracować. Dosypać resztę mąki, olej,sól i bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto będzie trochę twarde ale dzięki temu po upieczeniu będzie lekko chrupiące. Odstawić na ok 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zagnieść i podzielić na 8 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki okrągły placek.
Środek posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć farsz i posypać serem. brzegi posmarować jajkiem, zlepić. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, posmarować jajkiem i posypać serem. Odstawić na kilkanaście minut a potem piec ok 20 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation