Kuchnia

Ciasta, ciastka, desery

Puszyste placuszki | kornik w kuchni

Składniki na około 15 placuszków

100 ml śmietany kremówki
200 ml mleczka kokosowego
2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki cukru waniliowego
40 g masła

Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy do wysokiego kubka/ miski, dodajemy cukier waniliowy.

Żółtka mieszamy z kremówką, mlekiem kokosowym i roztopionym masłem.

Białka ubijamy na sztywna pianę.

Suche składniki mieszamy z masą mleczno-jajeczną, do ich połączenia. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość.Ciasto będzie gęste.

Masę odstawiamy na 30 minut.

Pin on Pinterest
Placuszki smażymy na malej ilości tłuszczu, na niedużym ogniu. Wykładamy je łyżka na patelnie, formujemy względnie okrągłe/owalne placuszki i smażymy 3-4 minuty z każdej strony.

Podajemy z ulubionymi owocami - u mnie truskawki z cointreau i mus truskawkowy. Najlepsze jeszcze ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation