Kuchnia

ciasta

Ciasto czekoladowe z mikrofalówki przepis 1

Składniki

ilość porcji: 6

1 jajko
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki oleju
3 łyżki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 3min. › Gotowe w: 13min.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Wlej ciasto czekoladowe do szklanego naczynia.
Włóż do mikrofalówki na 3 minuty.
Mililitry, szklanki, łyżki...
Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.
CIASTO CZEKOLADOWE Z MIKROFALÓWKI 2
Składniki

ilość porcji: 4

3 jajka
40 g mąki pszennej
60 g cukru
200 g czekolady
80 g masła
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 4min. › Gotowe w: 14min.

Wymieszać 3 jajka z mąką i z cukrem.
Do miski włożyć czekoladę i masło i gotować przez 1 minutę w mikrofalówce. Dodać tę masę do masy jajecznej i wymieszać.
Kiedy ciasto będzie już dobrze wymieszane, wlać je do silikonowej foremki. Gotować przez 4 minuty w kuchence mikrofalowej (na 800 watt). Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation