Kuchnia

tarty

Tarta mięsno-warzywna dietetyczna

Porcja 100 g 201 kcal
Porcja 578 g 1162 kcal


(30cm średnica)

ciasto
2 szkl mąki pszennej
1 jajko
100g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
nadzienie
0.5kg mięsa mielonego drobiowego
3 jajka
1/2 brokułs
2 marchewki
1/2 szkl groszku
1/2szkl kukurydzy
1/2 papryki
por
100g mozzarelli
300g jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany 18
przyprawy


Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wstawiamy na 30min do zamrażalki. Po tym czasie rozwałkowujemy je i ugniatamy w formią na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15min w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
Mięso mielone wrzucamy na patelnię teflonową. Mieszamy i doprawiamy. Gdy mięso będzie dobre odstawiamy do wystygnięcia. Brokuła i marchew(obraną i pokrojoną w talarki) gotujemy. Paprykę kroimy w paseczki i wstawiamy na 5min do mikrofali w celu odparowania wody.
Jajka roztrzepujemy z przyprawami, dodajemy jogurt, śmietanę i pokrojoną mozzarelle. Na spód tarty wykładamy mięso, warzywa ugotowane, paprykę, posypujmy groszkiem i kukurydza. Polewamy masę jajeczną i na wierzch dajemy pokrojonego pora.
Pieczemy 30min w piekarniku nagrzanym do 190stopni. Do porządnego ścięcia się masy jajecznej.
Smacznego!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation