Kuchnia

zupy

Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami

czerwone buraki - 0.5 kilograma
ziemniaki - 1 kilogram
woda - 2 litry
cukier - 2 łyżki
ocet - 2 łyżki
sól do smaku
śmietana 30% - 0.5 szklanki
2 kostki rosołowe

1
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Następnie odcedzam i ubijam.

2
Kostki rosołowe rozpuszczam w 2 litrach wody. Garnek stawiam na ogień. Buraki obieram, myję i kroję w półplasterki. Dokładam do rosołu. Gdy zacznie wrzeć dodaję ocet, cukier i gotuję całość ok. 40 - 45 minut.

3
Gdy buraczki są już miękkie ściągam garnek z ognia, zabielam zupę śmietaną i doprawiam do smaku przyprawą w płynie i solą.

4
Zupę podaję z ziemniakami i burakami. Uwielbiam gdy ma taki lekko słodkawy smak. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation