Jak ugotować ryż
Gotowanie ryżu to tylko z pozoru prosta sprawa – wielu nawet wprawionych kucharzy może popełnić błąd, który zaważy na konsystencji i smaku ryżu. Zdecydowanie najtrudniej jest ugotować ryż sypki, a najłatwiej – ryż w torebkach.
Dowiedzcie się, jak to zrobić.
Gotowanie ryżu w torebkach
Aby ugotować ryż w torebkach zasadniczo wystarczy przestrzegać instrukcji podanej na opakowaniu. Do garnka wlewamy tyle wody, ile wystarczy, aby woreczek był w niej całkowicie zanurzony. Zanim jednak włożymy ryż, woda musi się zagotować. Do wrzącej, doprawionej solą wody wkładamy odpowiednią ilość torebek ryżu (konieczne jest spoglądanie na zegarek lub nastawienie budzika, aby ryżu nie rozgotować).
Do wody warto dodać dodatkowo łyżkę oleju lub oliwy – sprawi to, że ziarenka będą miękkie i nie będą się do siebie przyklejały. Odmian ryżu jest wiele, dlatego należy ściśle trzymać się czasu, jaki został podany przez producenta na opakowaniu.
Pamiętajmy jednak, że mimo wszystko zanim całkowicie rozetniemy torebkę, warto przez niewielką dziurkę wyjąć kilka ziarenek by sprawdzić, czy na pewno ryż jest już odpowiednio przyrządzony. Nie można podać jednego, konkretnego czasu gotowania, gdyż zależy on chociażby od gatunku ryżu. Zwykły, biały ryż należy gotować przez około 15 minut. Podczas gotowania możemy od czasu do czasu przesunąć torebkę, aby zapobiec ewentualnemu przywieraniu. Gdy już wszystko będzie gotowe, ryż z rozciętej torebki przekładamy na sito, w celu odsączenia zbędnej wody.
Gotowanie ryżu sypkiego
Gotowanie ryżu na sypko to już proces odrobinę bardziej skomplikowany. Zacząć je należy od opłukania ryżu pod bieżącą wodą, najlepiej zimną. Dzięki temu pozbędziemy się nie tylko zanieczyszczeń, ale także nadmiaru skrobi, która to jest przyczyną sklejania się ryżu. Woda powinna być osolona, dodajmy do niej nieco tłuszczu w postaci oleju czy oliwy.
RADA: jeśli dodamy odrobinę soku z cytryny, ryż zachowa śnieżnobiały kolor. Ważne jest to, aby nie przesadzić z ilością wody, gdyż im jej więcej, tym ryż jest bardziej miękki, a co za tym idzie – mniej sypki.
Jak ugotować ryż sypki?
Sposób 1.
Instrukcja krok po kroku:
1. 2 – 2,5 szklanki wody osolonej wody z dodatkiem oliwy zagotowujemy.
2. Wrzucamy odpowiednią ilość ryżu – 1 szklankę.
3. Ponownie czekamy, aż woda zawrze.
4. Przykrywamy garnek pokrywką tak, aby para wodna mogła wydobyć się z garnka.
5. Gdy w ryżu zobaczymy tak zwane kratery, to znak, że woda została wchłonięta – należy wtedy szczelnie zakryć garnek, tak, aby para nie mogła się wydostać.
6. Zmniejszamy ogień. Pozostawiamy na nim garnek jeszcze przez około 10-15 minut.
7. Po upływie 10 minut sprawdzamy stan ryżu – jeśli jest już miękki, odcedzamy go, jeśli nie – odczekujemy jeszcze 5 minut.
Sposób 2.
Instrukcja krok po kroku:
1. Do dużego garnka wlewamy 2l wody na szklankę ryżu.
2. Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy, dodajemy oliwy i wrzucamy ryż.
3. Po około 15-20 ryż powinien być miękki.
4. Odcedzamy i podajemy.
Sposób 3.
Instrukcja krok po kroku:
1. 2 – 2,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu wlewamy do garnka i gotujemy aż do wrzenia.
2. Wsypujemy ryż, przykrywamy, gotujemy go przez 5-7 minut.
3. Po upływie tego czasu owijamy garnek i pokrywkę tak szczelnie się tylko da.
4. Proces zaparowania ryżu potrwa dość długo, jednak warto uzbroić się w cierpliwość – tak przygotowany ryż jest bardzo sypki i niesamowicie smaczny.*
*RADA: Musimy pamiętać o tym, że ryż brązowy należy gotować dłużej. Sposób numer 1 – punkt 7. powinniśmy wydłużyć o około 15-20 minut. Jeśli chodzi o sposób numer 2, może to być od 40-50 minut. Sposób 3. – należy gotować go dłużej o około 10 minut, dłużej też powinien być przykryty.
MA==