Biżuteria

Biżuteria

jogurtowe ciasto z morelami


Składniki:

- 3 morele

- 150 g mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 60 g miękkiego masła

- 70 g cukru

- 1 jajko

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 100 ml jogurtu naturalnego




Mąkę przesiewamy. Morele kroimy w dość drobną kostkę i obtaczamy w dwóch łyżkach mąki. Odstawiamy na bok, a pozostałą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wbijamy jajko i miksujemy jeszcze przez minutę. Dodajemy jogurt i ekstrakt waniliowy i miksujemy całość na jednolitą masę.

Masę łączymy z mąką i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Do ciasta dodajemy pokrojone morele i mieszamy całość łyżką.

Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Podajemy posypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation