Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Grysikowiec z truskawkami

Składniki:
- 600 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki masła (150 g)
- 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- małe opakowanie biszkoptów

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku (750 ml), odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na spodzie ułożyć biszkopty.
Nasionka wanilii wydrążyć i wrzucić wraz z wydrążoną skórką do mleka, zagotować. Wyciągnąć skórki, dodać kaszę mannę i gotować, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawić do przestudzenia. Cukier puder utrzeć z miękkim masłem na jasny, gładki krem, następnie stopniowo dodawać waniliową kaszkę. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem wyłożyć na biszkopty, w jeszcze ciepły powciskać truskawki. Zalać lekko tężejącą galaretką i odstawić do lodówki.
Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation