Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tort marcepanowy z kremem bananowym

Na ten tort można kupić gotowe placki biszkoptowe lub upiec je dzień wcześniej w domu.

Składniki

1/8 I mleka
2 torebka cukru waniliowego
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko, 4 łyżki śmietany
50 g masła
1/4 I śmietanki 30%
100 g cukru pudru
1 łyżka kakao
125 g masy marcepanowej
3 banany, 250 g malin
1 płat biszkoptowy
20 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania
Do podgrzanego mleka do­dać cukier waniliowy, cukier i sól. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z jajkiem i śmie­taną, dodać do mleka. Zagotować, dodać masło. Krem ostudzić wstawiając garnek do zimnej wody. Śmietankę z cukrem waniliowym ubić na sztywno. Masę marcepano­wą połączyć z kakao i przesianym cukrem pudrem. Masę rozwałko­wać na papierze do pieczenia i wy­kroić placek w kształcie tortownicy. Banany rozgnieść i dodać do kre­mu. Placek biszkoptowy przekroić na trzy części. Pierwszą posmarować kremem bananowym, na nią poło­żyć następną, posmarować bitą śmietaną, posypać malinami i uło­żyć ostatni biszkopt. Tort posmaro­wać resztą bitej śmietany, na wierzch położyć placek z masy mar­cepanowej. Nożem zaznaczyć pojedyncze porcje. Uprażyć migdały i posypać nimi brzegi toru. Tuż przed podaniem, kawałki tortu udekorować plaster­kami banana.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation