Kuchnia

Wedliny domowe

Schab suszony - przepis na suszone mięso schabowe od UgotujmyTo.plSchab suszony – składniki:
1 kg schabu
35 g soli
1 łyżka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
2 łyżki majeranku
1 łyżka cukru
6 ziaren ziela angielskiego
5 ząbków czosnku – przeciśniętego przez praskę
3 liście laurowe
5 ziaren owoców jałowca
1. Schab myjemy, osuszamy i obkrawamy tłuszcz i błonki.
2. Owoce jałowca i ziele angielskie rozkruszamy w moździerzu lub zawinięte w ściereczkę tłuczkiem ;)

3. W miseczce mieszamy rozkruszone owoce i dodajemy sól, pieprz, majeranek, cukier i czosnek oraz rozkruszone liście laurowe. Mieszanką smarujemy schab i wkładamy do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy. Wkładamy do lodówki na 5 dni. Minimum raz dziennie odlewamy zbierające się na dnie naczynia soki.
4. Po pięciu dniach schab przekładamy do – nie używanej ;) – podkolanówki (lub rajstopy) i zawiązujemy na obu końcach. Wieszamy w ciepłym i suchym miejscu np. przy kaloryferze. Zostawiamy na 7 dni.

5. Po siedmiu dniach wyjmujemy schab z podkolanówki i zostawiamy w lodówce na 3 dni, ale to nie jest konieczne…;) Kroimy na cienkie plasterki…

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation