Kuchnia

Cooking

Jest Smak: Quiche brokułowy

Składniki:
płat gotowego ciasta francuskiego
1 brokuł
mały jogurt naturalny
2 jajka
150 g żółtego sera (np. gouda)
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Ciastem francuskim wylepić okrągłą formę (np. tortownicę) o średnicy 24 cm (dno i dość wysokie boki).

Brokuły podzielić na różyczki, opłukać i zblanszować przez ok. 3 minuty (włożyć do oso lego wrzątku). Następnie osączyć i ułożyć równomiernie na cieście. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z jogurtem naturalnym, jajkiem i przyprawami. Tak przygotowanym sosem zalać brokuły.

Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 35-40 minut, do uzyskania ciemno złotego koloru.

Smacznego!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation