Kuchnia

Przepisy desery

Jagodowy sernik - Wypieki Beaty Wypieki Beaty

Składniki
składniki spodu:
225 g ciastek digestive (ja użyłam takich w czekoladzie)
ok. 60 g rozpuszczonego masła
składniki sernika:
700 g twarogu na serniki
3 jajka
200g białej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej)
2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
2 łyżki cukru waniliowego
500 ml jagód
składniki wierzchu:
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
ok 15 szt średnich bezików (ja użyłam swoich - przepis znajdziecie w dziale Bezy)
200 g jagód
Wykonanie
wykonanie spodu:
Ciasteczka zmiksuj albo rozbij tak, aby były całe pokruszone.
Dodaj do nich masło i zagnieć masę.
Wyklej ciastkami spód wyłożonej papierem tortownicy (średnica około 22 cm).
Włóż tortownicę do lodówki, aby ciasto się schłodziło.
wykonanie masy sernikowej:
Jagody umyj i zmiksuj. Przełóż je do misy miksera.
Dodaj jajka, twaróg, budyń i cukier waniliowy. Zmiksuj wszystko razem do połączenia.
Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.
Wyłóż masę sernikową na przygotowany spód.
Piecz w 160 stopniach przez około godzinę (mi po godzinie pieczenia sernik dalej lekko pływał, więc potrzymałam go dłużej).
Po upieczeniu przestudź ciasto i schowaj do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
wykonanie dekoracji:
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Wyłóż ją na ciasto, udekoruj bezami i jagodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation