Kuchnia

Przepisy desery

Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
170 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
140 g masła (miękkiego)
30 g kakao
1 jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego
180 g cukru trzcinowego
50 g orzechów włoskich
50 g czekolady białej (posiekanej)
50 g czekolady mlecznej (posiekanej)
100 g suszonej żurawiny
szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i wanilinowym, następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao oraz jajko. Dokładnie mieszamy. Masa będzie dość sztywna, więc należy użyć drewnianej łopatki.
Gdy masa będzie wymieszana, dodajemy posiekane orzechy, czekoladę białą i mleczną, suszoną żurawinę oraz szczyptę soli. Ponownie dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą małej gałkownicy do lodów lub łyżki układamy ciastka na blaszce, zachowując duże odstępy między ciastkami. Ciastka delikatnie spłaszczamy.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180°C (bez termoobiegu 190°C) przez 15-18 minut (jeśli będziemy je piec przez 15 minut, będą miały chrupiące brzegi, a wilgotny środek, natomiast jeśli 18 minut, całe będą chrupiące).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation